Burebista 80, Chisinau
Mon. - Fr.: 8:30 — 17:00

Testul ADN bunici/nepoți este un test genetic prin care se stabilește dacă presupușii bunici sunt bunicii biologici al copilului investigat.

Analiza ADN bunici/nepoți poate fi necesară în urmatoarea situație:

Când este nevoie de efectuat testul ADN de paternitate dar tatăl copilului nu este disponibil sau este decedat.

Atunci când unul din părinţi lipseşte sau este decedat, putem face referire la ADN-ul bunicilor pentru a stabili dacă aceștea au contribuit la profilul genetic ADN al copilului. Astfel, această analiză este o metodă indirectă de determinare a paternității/maternității.

De exemplu: Mama are un copil și ea vrea sa cunoască dacă tatăl presupus este tatăl biologic al acestui copil. Presupusul tată al copilului nu este disponibil sau este decedat. Dacă părinții biologici ai tatălui sunt în viață (bunicul și bunica copilului) în baza probelor lor poate fi obținut profilul ADN a presupusului tată care nu este disponibil.

Testul ADN bunici/nepoți poate fi efectuat în mod:

Privat - folosit pentru rezolvarea problemelor familiale, dar nu poate fi utilizat in Instanțele de Judecată.

Legalizat - folosit în scopuri juridice fiind valid în Instanțele de Judecată.

Obligatoriu: presupusul bunic și bunică, copilul;

presupusul bunic sau bunică, copilul, mama.

Opțional: mama, un copil suplimentar.

În cadrul acestei analize se recomandă participarea ambilor bunici (exemplu: bunica și bunicul din partea tatălui). Astfel probabilitatea va fi nu mai mică de 99% (ca și la testul de paternitate).

Dacă unul din bunici nu este disponibil atunci vă recomandăm să includeți în analiză și mama copilului. Dacă nici mama nu este disponibilă atunci este nevoie de efectuat o analiză mai complexă.

Dacă este nevoie de determinat legătura de rudenie între presupusul bunic din partea tatălui și nepot atunci vă recomandăm testul comparativ al cromozomului Y (Y STR). Acest test vă oferă un rezultat final cu o probabilitate de 99,9+% sau 0%. În cadrul acestui test mama copilului nu trebuie testată.

Dacă este nevoie de determinat legăturia de rudenie între presupusa bunică din partea tatălui și nepoată atunci vă recomandăm testul comparativ al cromozomului X (mtADN). Acest test vă oferă un rezultat final cu o probabilitate de 99,9+% sau 0%. În cadrul acestui test mama copilului nu trebuie testată.

Cel mai complex test pentru determinării legătura de rudenie este testul ADN de reconstrucție genetică în care este necesară analizarea mai multor rude ale presupusului tată.

Materialul biologic standard pentru testele ADN este raclajul bucal.

Acesta se recoltează din cavitatea bucală, de pe fața interioară a obrajilor cu ajutorul bețișoarelor din Setul nostru.

Recoltarea materialului biologic poate fi efectuată:

 • în cadrul laboratorului nostru;
 • prin chemarea specialistului la domiciliu;
 • personal, folosind setul nostru.

Toată procedura de recoltare este descrisă minuțios în Instrucțiunea privind recoltarea raclajului bucal.

Probele non-standard

Pentru efectuarea testul ADN pot fi folosite și probe non-standarde de exemplu: unghii, pete de sînge, fire de păr, mucuri de țigară, etc. Aceste probe se recomandă de a fi recoltate doar de la persoanele cărora nu este posibilă recoltarea raclajului bucal. Noi reușim să extragem ADN-ul din majoritatea probelor de acest tip, dar o garanție de 100% nu vă putem oferi.

În cazul extragerii ADN-ului din probele non-standarde, sensibilitatea analizei este la fel de înaltă ca și pentru probele standarde.

În cazul neextragerii ADN-ului va fi nevoie să colectați încă o dată materialul biologic. Aceasta va aduce la costuri suplimentare și la extinderea termenilor de efectuare a testului. Aici puteți găsi Instrucțiunea privind recoltarea probelor non-standarde.

Dacă în cadrul analizei participă bunica și bunicul (ambii părinți ai tatălui):

  1. Legătura de rudenie se confirmă Probabilitatea rudeniei > 99%.În fiecare locus analizat al copilului sunt alele care au coincis cu cele ale bunicului sau a bunicii.
  2. Legătura de rudenie se exclude Probabilitatea rudeniei 0%. Există necoincidențe ale alelelor în două sau mai multe locusuri, deci legătura de rudenie se exclude 100%.

Dacă în cadrul analizei participă doar bunica/bunicul (un părinte al tatălui):

 1. Probabilitatea legăturii de rudenie este înaltă

  În foarte multe locusuri analizate al copilului sunt alele care au coincis cu cele ale bunicului/bunicii. Conform frecvenței alelelor în populație se face calculul statistic.

  Pentru a obține un rezultat cu o probabilitate a legăturii de rudenie mai înalt se recomandă participarea mamei copilului în cadrul analizei.

  Dacă totuși mama nu este disponibilă și în cadrul analizei participă doar 2 persoane (copilul și bunica sau bunicul) atunci probabilitatea legăturii de rudenie poate fi 90% și mai mult.

  Procentul probabilității variază de la caz la caz în dependență de frecvența alelelor în populație.

 2. Existența legăturii de rudenie este puțin probabilă

  Există necoincidențe ale alelelor în majoritatea locusurilor analizate a copilului și a bunicii/bunicului. Conform frecvenței alelelor în populație se face calculul statistic.

  Probabilitatea legăturii de rudenie deobicei este mai mică de 10%.

  Pentru a obține un rezultat cu o probabilitate a legăturii de rudenie mai înalt se recomandă participarea mamei copilului în cadrul analizei.

  Procentul probabilității variază de la caz la caz în dependență de frecvența alelelor în populație.

Rezultatul analizei ADN conține profilele ADN (genetice) a persoanelor investigate. Aceste profile genetice sunt unice pentru fiecare persoană și rămîn permanente pe durata întregii vieţi nefiind supuse schimbărilor indiferent de laboratorul în care se testeaza. 

Toate rezultatele se semnează și se eliberează cu aplicarea ștampilei umede a companiei.

 1. Prin intermediul site-lui, comandați on-line setul de colectare a probelor pentru testele ADN (sau telefonați la 022 665 111 pentru a primi mai multe informații). Setul, deasemenea, poate fi eliberat la sediul Laboratorului BrioMedTest, mun. Chișinău, str. Burebista 80, bir. 30a.
 2. Individual, la domiciliu, colectați probele biologice de la persoanele care urmează a fi investigate (utilizând instrucțiunile ce sunt în interiorul setul nostru de testare).
 3. Prezentați probele biologice colectate anterior:

  Personal - în urma unei programări prealabile online sau la nr. de telefon: 022 665 111, 067 605 111 în orice zi de luni până vineri, între orele 08:00-17:00.

  Adresa: mun. Chişinău, str. Burebista 80, etajul 1, bir. 30a (în incinta Centrului Medical de Diagnostic „Modus Vivendi”). Găsiți-ne aici.

  Prin intermediul oficiului poștal - “BrioMedTest” SRL, Chişinău, str. Burebista 80, bir. 30a, MD-2062.

 4. Achitarea pentru testare se efectuează în proporție de 100%:
  • la casă cu bani cash/carduri bancare;
  • prin transfer bancar : beneficiar BRIOMEDTEST S.R.L., c/f: 1006600036688, IBAN: MD43AG000000022512142182, Banca: BC «MOLDOVA-AGROINDBANK» S.A. Filiala nr. 8 Chișinău, AGRNMD2X455.
 5. Analiza se efectuează timp de 15-20 zile lucrătoare din momentul prezentării probelor biologice şi achitării integrale a serviciilor. Sau în regim de urgență timp de 7-10 zile.
 6. Rezultatul analizei poate fi primit:
  • personal la sediul „BrioMedTest”;
  • expediat la adresa dvs. electronică;
  • expediat la adresa dvs. poștală.

  1. E necesar sa vă programați pentru analiză online sau la nr. de telefon: 022 665 111, 067 605 111. Data și ora prezentării părților pentru testare, poate fi dispusă printr-o Încheiere Judecătorească.
  2. Persoanelor care urmează a fi investigate sunt obligate să se prezinte concomitent la sediul Laboratorului BrioMedTest. După caz se vor prezenta:
   • Presupusul bunic și bunică + nepoata sau nepotul major;
   • Presupusul bunic și bunică + nepoata sau nepotul minor + mama juridică a copilului (dacă copilul este minor, unul din părinții juridici este obligat să ofere consimțămîntul în numele acestuia pentru a putea efectua testarea) ;
   • Presupusul bunic și bunică + nepoata sau nepotul minor + reprezentantul legal al copilului minor (tutorele).
  3.  În dependență de situație, persoanele care urmează a fie investigate, trebuie să prezinte următoarele acte în original:
   • Buletinul de identitate a bunicului presupus; Buletinul de identitate a bunicii presupuse; Buletin de identitate al nepoatei/nepotului major.
   • Buletinul de identitate a bunicului presupus; Buletinul de identitate a bunicii presupuse;Certificatul de naștere a nepoatei/nepotului minor; Buletinul de identitate a mamei juridice.
   • Buletinul de identitate a bunicului presupus; Buletinul de identitate a bunicii presupuse; Certificatul de naștere a nepoatei/nepotului minor; Buletinul de identitate a rezprezentantului legal al copilului; Document ce certifică faptul că persoana este în drept să reprezinte interesele copilului minor (procură, mandat, dispoziție de instituire în calitate de tutore etc.).

De asemenea, mai pot fi solicitate următoarele acte în original:

  • Încheierea Instanței de Judecată privind dispunerea efectuării Analizei ADN de determinare a legăturii de rudenie de către specialiștii Laboratorului BrioMedTest și eliberarea concluziei medicale pe cazul dat;
  • Documente ce certifică faptul că persoana este în drept să reprezinte interesele unei alte persoane (procură);
  • Documente ce certifică faptul că persoana a schimbat numele, de exemplu în cazul necorespunderii datelor din buletinele părintelui cu datele din certificatul de naștere a copilului (aviz de schimbare a numelui sau prenumelui, certificat de divorț, certificat de căsătorie etc.
 1. Persoanele, care urmează a fi investigate vor semna în mod obligatoriu contractul de prestări a serviciilor și consimțămîntul pentru colectarea probelor biologice. Dacă copilul are vârsta mai mică de 18 ani, unul din părinții juridici este obligat să ofere consimțământul în numele acestuia pentru a putea efectua testarea.
 2. Achitarea pentru analiză se va efectua în proporție de 100% la casă cu bani cash sau prin intermediul cardului bancar.
 3. Timp de 7-14 zile lucrătoare din momentul colectării probelor biologice şi achitării serviciilor, veţi putea primi rezultatul analizei. Regimul de urgență este de 4 zile lucrătoare. În cazul analizelor efectuate în baza încheierii judecătorești, un exemplar original a concluziei va fi remis cu aviz recomandat către instanța de judecată care examinează cazul.

Dacă nu sunteți siguri ce test de rudenie este cel mai potrivit în cazul dvs., contactați-ne la numărul de telefon: 022 665 111 sau 067 605 111.