Burebista 80, Chisinau
Mon. - Fr.: 8:30 — 17:00

Testarea ADN a fraților/surorilor poate ajuta două persoane să verifice daca sunt frați/surori propriu-ziși sau frați/surori vitregi.

Testul ADN frați/surori poate fi de două tipuri:

Testul pentru frați/surori vitregi — acest test este efectuat când doi presupuși frați/surori cred ca au în comun un singur părinte biologic.

Testul pentru frați/surori integrali — acest test este efectuat atuci când doi frați/surori au in comun un parinte biologic și ar dori să știe dacă îi au în comun pe amândoi.

Analiza ADN frați/surori poate fi necesară în urmatoarea situație:

Când este nevoie de efectuat testul ADN de paternitate dar tatăl presupus nu este disponibil sau este decedat.

Analiza ADN frați/surori este o metodă indirectă de determinare a paternității.

De exemplu: Mama are un copil și vrea să cunoască dacă tatăl presupus este tatăl biologic al acestui copil. Presupusul tată al copilului nu este disponibil sau este decedat. În situația cînd acest presupus tată mai are și un alt copil (disponibil pentru testare), atunci profilele-ADN a acestora pot fi comparate între ele.


Obligatoriu: fratele/sora și fratele/sora;

Avem nevoie să ne informați: ambii părinți se presupun a fi biologici sau doar unul, deoarece aceasta influențează rezultatul final.

Opțional: mama, încă un frate/soră (trebuie să ne indicați cu care frate/soră este nevoie să comparăm).

În cadrul acestei analize se recomandă participarea mamei sau a mamelor (dacă acestea sunt diferite).

În situația când este nevoie să determinați dacă doi presupuși frați au același tată biologic atunci vă recomandăm testul comparativ al cromozomului Y (Y STR). Acest test vă oferă un rezultat final cu o probabilitate de 99,9+% sau 0%. În cadrul acestui test mamele nu trebuie testate.

 

În situația când este nevoie să determinați dacă două presupuse surori au același tată biologic atunci vă recomandăm testul comparativ al cromozomului X (mtADN). Acest test vă oferă un rezultat final cu o probabilitate de 99,9+% sau 0%. În cadrul acestui test mamele nu trebuie testate.

Cel mai complex test pentru determinării legătura de rudenie este testul ADN de reconstrucție genetică în care este necesară analizarea mai multor rude ale presupusului tată.

Materialul biologic standard pentru testele ADN este raclajul bucal.

Acesta se recoltează din cavitatea bucală, de pe fața interioară a obrajilor cu ajutorul bețișoarelor din Setul nostru.

Recoltarea materialului biologic poate fi efectuată:

 • personal, folosind setul nostru.

Toată procedura de recoltare este descrisă minuțios în Instrucțiunea privind recoltarea raclajului bucal.

Probele non-standard

Pentru efectuarea testul ADN pot fi folosite și probe non-standarde de exemplu: unghii, pete de sînge, fire de păr, mucuri de țigară, etc. Aceste probe se recomandă de a fi recoltate doar de la persoanele cărora nu este posibilă recoltarea raclajului bucal. Noi reușim să extragem ADN-ul din majoritatea probelor de acest tip, dar o garanție de 100% nu vă putem oferi.

În cazul extragerii ADN-ului din probele non-standarde, sensibilitatea analizei este la fel de înaltă ca și pentru probele standarde.

În cazul neextragerii ADN-ului va fi nevoie să colectați încă o dată materialul biologic. Aceasta va aduce la costuri suplimentare și la extinderea termenilor de efectuare a testului. Aici puteți găsi Instrucțiunea privind recoltarea probelor non-standarde.

Testarea fraților/surorilor integrali dacă aceștia au în comun ambii părinți biologici (se cunoaște că mama acestora este comună) :

  1. Probabilitatea legăturii de rudenie este înaltăÎn foarte multe locusuri analizate al fraților/surorilor sunt alele care au coincis. Conform frecvenței alelelor în populație se face calculul statistic.Pentru a obține un rezultat cu o probabilitate a legăturii de rudenie mai înalt se recomandă participarea mamei fraților/surorilor în cadrul analizei.Dacă totuși mama nu este disponibilă și în cadrul analizei participă doar frații/surorile atunci probabilitatea legăturii de rudenie poate fi 90% și mai mult.Procentul probabilității variază de la caz la caz în dependență de frecvența alelelor în populație.
  2. Existența legăturii de rudenie este puțin probabilăExistă necoincidențe ale alelelor în majoritatea locusurilor analizate a fraților/surorilor. Conform frecvenței alelelor în populație se face calculul statistic.Probabilitatea legăturii de rudenie deobicei este mai mică de 10%.Pentru a obține un rezultat cu o probabilitate a legăturii de rudenie mai înalt se recomandă participarea mamei acestora.Procentul probabilității variază de la caz la caz în dependență de frecvența alelelor în populație.

Testarea fraților/surorilor vitregi, dacă aceștia au în comun un părinte biologic

(de exemplu, tatăl) :

 

   1. Probabilitatea legăturii de rudenie este înaltăÎn foarte multe locusuri analizate al fraților/surorilor sunt alele care au coincis. Conform frecvenței alelelor în populație se face calculul statistic.Pentru a obține un rezultat cu o probabilitate a legăturii de rudenie mai înalt se recomandă participarea mamelor fraților/surorilor în cadrul analizei.Dacă totuși mamele nu sunt disponibile și în cadrul analizei participă doar frații/surorile atunci probabilitatea legăturii de rudenie poate fi 90% și mai mult.Procentul probabilității variază de la caz la caz în dependență de frecvența alelelor în populație.
   2. Existența legăturii de rudenie este puțin probabilăExistă necoincidențe ale alelelor în majoritatea locusurilor analizate a fraților/surorilor. Conform frecvenței alelelor în populație se face calculul statistic.Probabilitatea legăturii de rudenie deobicei este mai mică de 10%.Pentru a obține un rezultat cu o probabilitate a legăturii de rudenie mai înalt se recomandă participarea mamelor acestora.Procentul probabilității variază de la caz la caz în dependență de frecvența alelelor în populație.

În cadrul acestor teste, laboratorul calculează indexul de rudenie.

Dacă indexul de rudenie este mai mic decât 1.00 atunci probabilitatea rudeniei este mai mică decât 50% - ceea ce înseamnă că legătura de rudenie se infirmă.

Dacă indexul de rudenie este mai mare decît 1.00 atunci probabilitatea rudeniei este mai mare decât 50% - ceea ce înseamnă că legătura de rudenie se confirmă. Cu cât este mai mare valoarea acestui index cu atât este mai înaltă probabilitatea că persoanele testate sunt frate/soră biologici.

Pentru calculul probabilității fraților/surorilor vitregi (au doar un părinte biologic în comun) se calculează indexul înjumătățit al rudeniei. Conform raportul dintre indexului înjumătățit al rudeniei și indexul integral al rudeniei se concluzionează dacă frații/surorile au doar un singur părinte în comun (de exemplu, mama) sau ambii părinți în comun (mama și presupusul tată).

Rezultatul analizei ADN conține profilele ADN (genetice) a persoanelor investigate. Aceste profile genetice sunt unice pentru fiecare persoană și rămîn permanente pe durata întregii vieţi nefiind supuse schimbărilor indiferent de laboratorul în care se testeaza.

Toate rezultatele se semnează și se eliberează cu aplicarea ștampilei umede a companiei.

1. Prin intermediul site-lui, comandați on-line setul de colectare a probelor pentru testele ADN (sau telefonați la 022 665 111 pentru a primi mai multe informații). Setul, deasemenea, poate fi eliberat la sediul Laboratorului BrioMedTest, mun. Chișinău, str. Burebista 80, bir.

2. Individual, la domiciliu, colectați probele biologice de la persoanele care urmează a fi investigate (utilizând instrucțiunile ce sunt în interiorul setul nostru de testare).

3. Prezentați probele biologice colectate anterior:

Personal - în urma unei programări prealabile online sau la nr. de telefon: 022 665 111, 067 605 111 în orice zi de luni până vineri, între orele 08:00-17:00.

Adresa: mun. Chişinău, str. Burebista 80, etajul 1, bir. 30a (în incinta Centrului Medical de Diagnostic „Modus Vivendi”). Găsiți-ne aici.

Prin intermediul oficiului poștal - “BrioMedTest” SRL, Chişinău, str. Burebista 80, bir. 30a, MD-2062.

   1. Achitarea pentru testare se efectuează în proporție de 100%:
    • la casă cu bani cash/carduri bancare;
    • prin transfer bancar : beneficiar BRIOMEDTEST S.R.L., c/f: 1006600036688, IBAN: MD43AG000000022512142182, Banca: BC «MOLDOVA-AGROINDBANK» S.A. Filiala nr. 8 Chișinău, AGRNMD2X455.
   2. Analiza se efectuează timp de 15-20 zile lucrătoare din momentul prezentării probelor biologice şi achitării integrale a serviciilor. Sau în regim de urgență timp de 7-10 zile.
   3. Rezultatul analizei poate fi primit:
    • personal la sediul „BrioMedTest”;
    • expediat la adresa dvs. electronică;
    • expediat la adresa dvs. poștală.Dacă nu sunteți siguri ce test de rudenie este cel mai potrivit în cazul dvs., contactați-ne la numărul de telefon: 022 665 111 sau 067 605 111.