Burebista 80, or. Chișinău
Lu. - Vi.: 8:30 — 17:00

Testarea ADN mătușă/unchi – nepoți este un test genetic prin care se stabilește dacă presupușii mătușă/unchi sunt mătușă/unchi biologici al copilului investigat.

Analiza ADN mătușă/unchi – nepoți poate fi necesară în urmatoarea situație:
Când este nevoie de efectuat testul ADN de paternitate dar tatăl presupus nu este disponibil sau este decedat.

Analiza ADN mătușă/unchi – nepoți este o metodă indirectă de determinare a paternității.

De exemplu: Mama are un copil și vrea să cunoască dacă tatăl presupus este tatăl biologic al acestui copil. Presupusul tată al copilului nu este disponibil sau este decedat. În situația cînd acest presupus tată are frați/surori (disponibili pentru testare), atunci profilele-ADN a acestora pot fi comparate cu cele ale copilului.


Obligatoriu: presupusul unchi/mătușă (fratele/sora presupusului tată sau mamă);

Opțional: mama, un copil suplimentar, un unchi/mătușă suplimentară.

În cadrul acestei analize se recomandă participarea mamei sau a mamelor (dacă acestea sunt diferite).

Dacă este nevoie de determinat legătura de rudenie între presupusul unchi din partea tatălui și nepot atunci vă recomandăm testul comparativ al cromozomului Y (Y STR). Acest test vă oferă un rezultat final cu o probabilitate de 99,9+% sau 0%. În cadrul acestui test mama copilului nu trebuie testată.

 

Dacă este nevoie de un test mai complex de determinare a legăturii de rudenie și sunt disponibile mai multe rude ale presupusului tată, vă recomandăm testul ADN de reconstrucție genetică.

Materialul biologic standard pentru testele ADN este raclajul bucal.

Acesta se recoltează din cavitatea bucală, de pe fața interioară a obrajilor cu ajutorul bețișoarelor din Setul nostru.

Recoltarea materialului biologic poate fi efectuată:

 • personal, folosind setul nostru.

Toată procedura de recoltare este descrisă minuțios în Instrucțiunea privind recoltarea raclajului bucal.

Probele non-standard

Pentru efectuarea testul ADN pot fi folosite și probe non-standarde de exemplu: unghii, pete de sînge, fire de păr, mucuri de țigară, etc. Aceste probe se recomandă de a fi recoltate doar de la persoanele cărora nu este posibilă recoltarea raclajului bucal. Noi reușim să extragem ADN-ul din majoritatea probelor de acest tip, dar o garanție de 100% nu vă putem oferi.

În cazul extragerii ADN-ului din probele non-standarde, sensibilitatea analizei este la fel de înaltă ca și pentru probele standarde.

În cazul neextragerii ADN-ului va fi nevoie să colectați încă o dată materialul biologic. Aceasta va aduce la costuri suplimentare și la extinderea termenilor de efectuare a testului. Aici puteți găsi Instrucțiunea privind recoltarea probelor non-standarde.

În cadrul analizei poate fi obținut unul din următoarele rezultate:

 1. Probabilitatea legăturii de rudenie este înaltă. În foarte multe locusuri analizate al copilului sunt alele care au coincis cu unchiul/mătușa. Conform frecvenței alelelor în populație se face calculul statistic.Pentru a obține un rezultat cu o probabilitate a legăturii de rudenie mai înalt se recomandă participarea mamei copilului în cadrul analizei.Dacă totuși mama nu este disponibilă și în cadrul analizei participă doar unchiul/mătușa și copilul atunci probabilitatea legăturii de rudenie poate fi 90% și mai mult.Procentul probabilității variază de la caz la caz în dependență de frecvența alelelor în populație.
 2. Existența legăturii de rudenie este puțin probabilă. Există necoincidențe ale alelelor în majoritatea locusurilor analizate a copilului și a mătușei/unchiului. Conform frecvenței alelelor în populație se face calculul statistic.Probabilitatea legăturii de rudenie deobicei este mai mică de 10%.Pentru a obține un rezultat cu o probabilitate a legăturii de rudenie mai înalt se recomandă participarea mamei copilului.Procentul probabilității variază de la caz la caz în dependență de frecvența alelelor în populație.

În cadrul acestor teste, laboratorul calculează indexul de rudenie.

Dacă indexul de rudenie este mai mic decât 1.00 atunci probabilitatea rudeniei este mai mică decât 50% - ceea ce înseamnă că legătura de rudenie se infirmă.

Dacă indexul de rudenie este mai mare decît 1.00 atunci probabilitatea rudeniei este mai mare decât 50% - ceea ce înseamnă că legătura de rudenie se confirmă. Cu cât este mai mare valoarea acestui index cu atât este mai înaltă probabilitatea că persoanele testate sunt mătușă/unchi și nepot/nepoată.

Rezultatul analizei ADN conține profilele ADN (genetice) a persoanelor investigate. Aceste profile genetice sunt unice pentru fiecare persoană și rămîn permanente pe durata întregii vieţi nefiind supuse schimbărilor indiferent de laboratorul în care se testeaza.

Toate rezultatele se semnează și se eliberează cu aplicarea ștampilei umede a companiei.

 1. Prin intermediul site-lui, comandați on-line setul de colectare a probelor pentru testele ADN (sau telefonați la 022 665 111 pentru a primi mai multe informații). Setul, deasemenea, poate fi eliberat la sediul Laboratorului BrioMedTest, mun. Chișinău, str. Burebista 80, bir.
 2. Individual, la domiciliu, colectați probele biologice de la persoanele care urmează a fi investigate (utilizând instrucțiunile ce sunt în interiorul setul nostru de testare).
 3. Prezentați probele biologice colectate anterior:
  Personal - în urma unei programări prealabile online sau la nr. de telefon: 022 665 111, 067 605 111 în orice zi de luni până vineri, între orele 08:00-17:00. Adresa: mun. Chişinău, str. Burebista 80, etajul 1, bir. 30a (în incinta Centrului Medical de Diagnostic „Modus Vivendi”). Găsiți-ne aici.
  Prin intermediul oficiului poștal - “BrioMedTest” SRL, Chişinău, str. Burebista 80, bir. 30a, MD-2062.
 4. Achitarea pentru testare se efectuează în proporție de 100%:
  • la casă cu bani cash/carduri bancare;
  • prin transfer bancar : beneficiar BRIOMEDTEST S.R.L., c/f: 1006600036688, IBAN: MD43AG000000022512142182, Banca: BC «MOLDOVA-AGROINDBANK» S.A. Filiala nr. 8 Chișinău, AGRNMD2X455.
 5. Analiza se efectuează timp de 15-20 zile lucrătoare din momentul prezentării probelor biologice şi achitării integrale a serviciilor. Sau în regim de urgență timp de 7-10 zile.
 6. Rezultatul analizei poate fi primit:
  • personal la sediul „BrioMedTest”;
  • expediat la adresa dvs. electronică;
  • expediat la adresa dvs. poștală.


Dacă nu sunteți siguri ce test de rudenie este cel mai potrivit în cazul dvs., contactați-ne la numărul de telefon: 022 665 111 sau 067 605 111.