Burebista 80, or. Chișinău
Lu. - Vi.: 8:30 — 17:00

Utilizați ADN-ul pentru a determina de unde provin strămoșii dumneavoastră pe liniei maternă. Acest test determină apartenența la haplogrup precum și harta călătoriei strămoșilor dumneavoastră arătând unde aceștia inițial s-au stabilit cu mii de ani în urmă.

Beneficiile testului:
• Identifică când și unde s-a format ADN-ul dumneavoastră pe linie maternă (mtDNA)
• Determină apartenența dumneavoastră la un anumit haplogrup
• Trasează calea de migrare a liniei materne înapoi spre originea acesteia conectându-vă cu strămoșii dumneavoastră.
• Oferă mai multe informații despre testarea ancestrală și istoricul migrației umane.


ADN-ul mitocondrial (mtDNA) este transmis de la mamă la copil relativ neschimbat prin mai multe generații.
Acest test este bazat pe faptul că atât femeile cât și bărbații moștenesc acest tip de ADN doar de la mamă. Această contribuție exclusiv maternă ne permite să urmărim linia maternă a unei persoane, fie de sex masculin fie de sex feminin, până la fondatorii maternali ai “clanului”. Plasând indivizii în cadrul unui “haplogrup”- unul dintre cele aproximativ 20 de grupuri majore din care este constituită rasa umană.

Colectați acasă fără durere proba ADN-ului cu ajutorul tampoanelor ușor de utilizat, incluse în setul nostru, le trimiteți la laborator și, în câteva săptămâni, veți primi rezultatele.

Testul va arăta la care haplogrup aparțineți dumneavoastră pe linie maternă.
Haplogrupul reprezintă un grup de oameni care au în comun aceiași markeri ADN ce sunt de obicei asociați cu o origine istorică și geografică.

Împreună cu haplogroupul dumneavoastră oferim o descriere a populațiilor din întreaga lume în care poate fi găsit același haplogrup.

De asemenea, vă oferim markerii ADN specifici care ne-au permis să determinăm haplogroupul dvs. în caz că aveți nevoie să faceți mai multe cercetări cu aceste date. Există baze de date publice și forumuri unde puteți discuta rezultatele dvs.!

Ce face ADN-ul mitocondrial să fie special? Câteva caracteristici ale ADN-ului mitocondrial îl diferențiază de restul ADN-ului (ADN nuclear).

ADN-ul mitocondrial:
– Se găsește în interiorul mitocondriilor, în timp ce ADN-ul nuclear se găsește în interiorul nucleului celulei.
– Se transmite numai de la mamă. În timpul fertilizării, numai ADN-ul nuclear din sperma intră în celulă, astfel tatăl nu aduce nicio contribuție la ADN-ul mitocondrial.
– Se găsește intr-un număr mare. În timp ce cromozomii dvs. nucleari sunt găsiți doar în două copii per celulă, unul de la mama dvs. iar altul de la tatăl dvs., ADN-ul mitocondrial se găsește în abundență – între sute până la mii de copii per celulă.
– Are formă circulară, în timp ce ADN-ul nuclear are formă liniară.

Anumite regiuni hipervariabile ale ADN-ului mitocondrial sunt utile pentru cercetarea strămoșilor. Aceste regiuni sunt numite regiuni hipervariabile (HVR).
Există trei regiuni posibile în ADN-ul mitocondrial care pot fi testate:
I. Testarea HVRI: această regiune de „rezolutie mică” este, de obicei, suficientă pentru a determina haplogrupul unei persoane
II. Testarea HVRII și HVRIII: aceste două regiuni „de înaltă rezoluție” pot oferi mai multe detalii în situația când testarea HVRI nu este suficientă pentru a determina apartenența la un haplogrup. Testarea HVRII și HVRIII ar putea, de asemenea, să divizeze în continuare haplogrupul în subgrupuri.

Testarea noastră include toate cele trei domenii posibile, oferindu-vă cea mai vastă acoperire a markerilor genetici pentru o probabilitate mai mare de determinare a haplogroupul.

Acest test îmi poate spune naționalitatea mea?
Acest test vă oferă informații despre posibilele regiuni geografice de origine; cu toate acestea, nu vă indică definitiv naționalitatea. Testul dvs. ADN vă arată rădăcinile biogeografice, care indică moștenirea genetică în dependență de mișcările grupurilor de oameni din trecut.

Testul îmi poate spune dacă am strămoși evrei?
Anumite haplogrouri sunt asociate cu strămoșii evrei. Cu toate acestea, acest test nu stabilește aceasta.